Artikeln publicerades 12 april 2024

Asyl- migrations- och integrationsfondens projekt

Vad arbetar Asyl-, migrations- och integrationsfondens projekt med, och hur bidrar de till den svenska och internationella migrationspolitiken och samhällsnyttan?

Flygplansvinge i luften.

Ny arti­kel­serie

I en nystartad artikelserie samlar vi resultat och glimtar av projektens vardag. Är du intresserad av att söka projektfinansiering eller vill du veta mer om det arbete som pågår inom fonden eller projekten? Sök inspiration och ta del av projektberättelserna.

Vi börjar serien inom återvändandeområdet.

Åter­vän­dan­de­om­rådet

Asyl-, migrations- och integrationsfonden finansierar flera projekt som på olika sätt arbetar för att göra återvändandeprocessen för migranter som fått ett av- eller utvisningsbeslut mer individanpassad, human och effektiv. Vi möter projekt som drivs av Delegationen för migrationsstudier, Kriminalvården, Svenska Röda korset och Polismyndigheten.

Hur kan samhället bidra till att underlätta återvändandet för enskilda individer? Hur ser statistiken kring återvändande ut? Hur tar man hänsyn till barnperspektivet i en återvändandeprocess? Hur formas internationellt samarbete kring återvändande? Hur kan arbetet med verkställighet förbättras?

Hör projektledare berätta, lyssna på poddar och läs om projekten i andra media.