Artikeln publicerades 10 april 2024

Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet har startat starkt

Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet öppnade för att ta emot ansökningar den 1 december 2022. Söktrycket under första året har varit stort och hittills har drygt 630 miljoner kronor beviljats i stöd. Det motsvarar ungefär 30 procent av programmets totala budget.

Kvinna på långfärdsskridskor vilar på isen.

Skridskoåkare vid musselodling

På Jordbruksverket följer vi upp hur det går för programmet flera gånger per år. Det handlar om att följa upp hur många som har sökt stöden, hur mycket av budgeten som har använts och om vi når målen med stöden. Så här långt kan vi se att flera av programmets stöd är populära, vilket lett till att budgeten för några stöd redan tagit slut.

Två stöd utmärker sig med ett söktryck som är lägre än förväntat, och dessa följer vi extra noga. Det är följande stöd:

  • ersättning för hantering av fällda sälar
  • stöd för investeringar för hållbara vattenbruk.

Vad gäller ersättningen för hantering av fällda sälar har endast en ansökan kommit in. Jordbruksverket arbetar för att hitta sätt att göra ersättningen mer attraktiv.

Jordbruksverket arbetar med att få fler att söka stöd för hållbara vattenbruk

Även för stödet för investeringar för hållbara vattenbruk ser vi ett lågt söktryck. Endast 5 procent av den totala budgeten för stödet har beviljats. Vi ser flera möjliga förklaringar till det låga söktrycket. Dels tror vi att världsläget och den höga inflationen påverkar, dels finns det begränsningar i att stöd i dagsläget inte kan ges till stora företag. I Sverige är det flera företag inom vattenbrukssektorn som ingår i större koncerner. Det medför att de per definition ses som stora företag och därmed inte har rätt till stöd i programmet. Jordbruksverket ser nu över om det finns några hinder i regelverken för att kunna ge stöd även till stora företag.

En annan begränsning är att företag som räknas som närstående till jordbruksföretag i dagsläget inte kan få stöd inom programmet. Men det kommer snart att ändras – regeringen fattade nyligen beslut om att ändra i den nationella förordningen så att samtliga vattenbruk, även de som samtidigt har ett jordbruksföretag, kan beviljas stöd. Ändringen kommer träda i kraft den 1 april 2024.

Att vi följer upp programmet flera gånger per år skapar förutsättningar att kontinuerligt analysera läget och tidigt identifiera eventuella problem. På så sätt kan vi lösa ut eventuella hinder för genomförandet i ett tidigt skede och bidra till att vi når målen med programmet.