Matkult.se – en kunskapsbank över traditionell matkultur

Under 2018 har deltagarna projektet Kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige umgåtts dagligen med hundratals kvinnor från olika delar av landet som delat med sig av erfarenheter, tankar och råd runt mat och matlagning i äldre tider. Detta är deras berättelse.

Fem kvinnor bakar och kavlar bröd år 1929.

Brödbakning i Venjan, Dalarna år 1929. Foto: Gunnar Strand/Institutet för språk och folkminnen

Årets julbak hemmavid klarades av på ett par timmar. En liten sats saffransskorpor och barnens pepparkakor. När jag står där och försöker skära ut treåringens superhjältesnigel från den butiksköpta pepparkaksdegen vandrar tankarna iväg till mina förmödrar.

I tusentals år har såväl vårt dagliga bröd som högtidens sötebröd varit kvinnans ansvar. Självhushållningens tid ligger inte så många generationer bort. Mat i förråden var en fråga om överlevnad och krävde hårt arbete, avancerade kunskaper och stor uppfinningsrikedom. Julens överflöd i mat och dryck planerades och förbereddes av gårdens kvinnor under hela året. Julölen skulle bryggas och hinna stå till sig, julostarna ystades ibland redan på sommaren eller hösten och julbaket tog ofta flera dagar.

Kunskapsbank över traditionell matkultur

Under det senaste året har vi i projektet Kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige umgåtts dagligen med hundratals kvinnor från olika delar av landet som i våra arkiv delar med sig av erfarenheter, tankar och råd runt mat och matlagning i äldre tider.

Numera finns dessa berättelser och recept samlade på webbplatsen Matkult.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och det känns väldigt roligt att sätta lite strålkastarljus på ett rikt kulturarv som i tysthet har förts vidare mellan generationer av kvinnor. Förutom tusentals arkivuppteckningar finns på webbplatsen fördjupande artiklar med information om till exempel maten som kulturarv, jordbruket, råvaror, beredning, produkter, folktro och dialektord. Det finns också tidslinjer, bildgallerier, frågesporter, lästips och en kokbok med över 800 äldre recept. Vi hoppas att materialet ska intressera och inte minst inspirera i dagens matlagning och livsmedelsproduktion.

Text: Linn Kierkegaard, Institutet för folk och språkminnen

Skärmdump från matkults webbplats.

Projektet som har gjort matkult.se möjligt har delfinansierats av landsbygdsprogrammet. Läs mer om resultat i landsbygdsprogrammet på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats..