Fiske- och vattenbruksexempel
Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk drar nu igång en stor kampanj för att öka kunskapen om svensk sjömat. I nio inspirerande artiklar berättar de om hur vägen till tallriken ser ut för våra livsmedel från hav, sjöar och odlingar.
Hur ser vägen till tallriken ut för våra livsmedel från hav, sjöar och odlingar? Följ med på en inspirerande och lärorik resa i åtta artiklar.
Pelagiskt fiske - okänt fiske efter vanlig fisk
Pelagiskt fiske står för nästan 95 procent av den årliga landningsvolymen för hela det svenska fisket, och drygt häften av värdet. Sill/strömming är en art som traditionellt äts vid alla våra stora högtider. Trots det är det ett ganska okänt fiske. Silltrålaren Rön är en av de båtar som förser oss med sill till vardag och fest.
Läs hela artikeln. Länk till annan webbplats.
Beredningen - fiskförädling på löpande band
Fiskberedningsbranschen i Sverige hanterar och förädlar uppskattningsvis över 100 000 ton fisk årligen. Av svenska landningar från fisket är det huvudsakligen sill och torsk som bereds i Sverige. Till det kommer bland annat stora mängder norsk odlad lax som importeras och bereds. En av de svenska fabrikerna som bereder sill till konserver är Scandic Pelagic i Ellös på Orust.
Läs hela artikeln. Länk till annan webbplats.
Landbaserad fiskodling – uppfödning i en kontrollerad miljö
En landbaserad fiskodling med recirkulerande vatten har en stor fördel – möjligheten att minimera miljöpåverkan. Ett exempel är Kedjeåsens fisk som producerar rom och yngel och dessutom 50 ton fångstfärdig röding och regnbåge som placeras ut i 14 insjöar i Karlskogaområdet.
Läs hela artikeln. Länk till annan webbplats.
Fiskodling i kassar - livsmedelsproduktion med potential
Det sammanlagda värdet av matfisk inom svenskt vattenbruk överstiger 500 miljoner kronor. Ett av de mest profilerade företagen inom branschen är Svensk Fjällröding vid Landösjön mitt i Jämtland. Röding härifrån har serverats vid Nobelmiddagar, kungamiddagar och statsbesök.
Läs hela artikeln. Länk till annan webbplats.
Fiske med passiva redskap - flexibilitet är nyckeln
Fiske med passiva redskap handlar om flexibilitet och att hitta olika inkomstmöjligheter. Per och Ulrika Isaksson bedriver kustnära fiske och säljer den fisk de får upp direkt vid kaj och till grossister.
Läs hela artikeln. Länk till annan webbplats.
Landningskontrollen - för ett hållbart fiske
All fisk som landas i Sverige kontrolleras av Havs- och vattenmyndigheten. Kent Landvall och hans kollegor på Landningskontrollen utför inspektionerna på fartyg och i hamnar – allt för att säkra ett hållbart fiske i enlighet med EU:s regelverk.
Läs hela artikeln. Länk till annan webbplats.
Fiskauktionen - navet i fiskhamnen
Göteborgs Fiskauktion är navet i fiskhamnen. Här har detaljister och grossister gjort upp sina affärer i över 100 år. Och principen är densamma nu som då – högsta budet vinner och fisken hamnar sedan i fiskdiskar och på restauranger över hela Sverige och i Europa.
Läs hela artikeln. Länk till annan webbplats.
Grossisten - länken till konsumenten
Röding från Vilhelmina, gös från Mälaren, tonfisk från Indiska oceanen och havsabborre från Turkiet är några exempel. All världens fisk och skaldjur finns hos Bröderna Hansson i Fiskhamnen i Göteborg. Grossisternas roll är fundamental på fiskens väg från hav och sjö till bord.