Ett av EU:s bästa projekt på 15 år

Projektet ”Filling the EU-Sápmi knowledge gaps” var utvalda som en av finalisterna i Regiostars Award 2022, som i år var en speciell jubileumstävling.

Regiostars är en årlig tävling arrangerad av EU-kommissionens generaldirektorat för regional- och stadspolitik, tävlingen har arrangerats sedan 2008. Tävlingen är öppen för EU-finansierade projekt som arbetar med regional utveckling på ett innovativt och inkluderande sätt.

Det Interreg Nord finansierade projektet nominerades redan första gången år 2021 i kategorin ”FAIR Europe: Fostering inclusion and anti-discrimination” och gick hela vägen till finalen.

I år fick projektet det glada beskedet att de även blivit nominerade som ett av de bästa projekten i Europa under tävlingens 15-åriga historia.

Interreg Nord Regiostar 2022

Enni Similä och Anja Márjá Nystø Keskitalo från Samerådet deltog på prisutdelningen den 17 november 2022 i Évora, Portugal. Båda två är stolta över nomineringen och de är överens om att projektets medverkan i Regiostars har lett till att projektet aktiviteter har uppmärksammats i hela Europa. Vilket i sin tur lett till ökade kunskap om Sápmi och det samiska folket hos EU:s institutioner samt inom den Europeiska unionen i stort.

Projektet har arbetat målinriktat med att ta fram en strategi för hur Sápmi kan arbeta strategiskt gentemot EU. Detta har bland annat lett till ett samiskt traineeprogram med inriktning på EU samt en EU-Sámi week på plats i Bryssel för att stärka kunskaperna om samisk kultur och levnadssätt.

Regiostars 2022 vanns av projektet ”Rehabilitation and restoration of Cittadella Gozo” från Malta.

Läs mer om projektet Filling the EU-Sápmi Knowledge Gaps Filling the EU-Sápmi knowledge gaps — Sámiráđđi (saamicouncil.net) Länk till annan webbplats.

Läs mer om Home | REGIOSTARS (regiostarsawards.eu) Länk till annan webbplats.

Länk till film om projektet RegioStars 2022 - Filling The EU-Sapmi Knowledge Gaps - YouTube Länk till annan webbplats.