Förskola som odlar och AI inom trädgård nominerade till EU-tävlingen ARIA

Två svenska projekt nominerade till internationell tävling. Foto: Christina Skjöldebrand och Eksjö kommun

Landsbygdsnätverket har nominerat två projekt från Sverige till tävlingen Agricultural & Rural Inspirational Awards, ARIA. En tävling som arrangeras av Europeiska CAP-nätverket. De nominerade är Leaderprojektet ”Odling som pedagogiskt verktyg” och EIP-projektet ”IoT och artificiell intelligens för att öka konkurrenskraften i svensk frukt- och vinproduktion - världsnyhet i branschen”.

Tävlingen ARIA handlar om att uppmärksamma projekt och initiativ i medlemsländerna som genomförs med finansiering från den gemensamma jordbrukspolitiken. Syftet är att lära av varandra och dela ny kunskap, och det är de nationella landsbygdsnätverken som nominerar projekt från respektive land. Projekten ska bidra till målen för EU:s landsbygdsvision och vara i linje med 2023 års tema ”the European year of Skills”.

– Vi är glada över att kunna nominera två bra projekt och hoppas att de ska bidra med inspiration, säger Anna Hedberg som är samordnare på Landsbygdsnätverkets kansli.

Nominerade projekt

Eksjö kommun har med projektmedel från Astrid Lindgrens Hembygd drivit odlingsprojektet på tre förskolor i kommunen. 150 förskolebarn i olika åldrar har fått lära sig mer om odling och hur mat blir till genom att tillsammans med pedagogerna gräva, så fröer, vattna och sen också skörda. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

I EIP-projektet har en innovativ metod för precisionsodling av frukt och vin utvecklats. Genom att kunna förutsäga vad som händer i odlingarna får man bättre kunskap om hur skörden kan användas, exempelvis som färskvara eller bearbetas till en förädlad produkt. På så sätt kan råvaran nyttjas på ett effektivt sätt som bland annat leder till minskat svinn. Efter projektets slut har arbetet fortsatt med utveckling av metoden för användning vid odling av fler trädgårdsprodukter. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Vinnarna kommer att presenteras vid en cermoni i Bryssel den 4 december.

Läs mer om projektet Kål-slott och solstolar ger lustfyllt lärande om mat Länk till annan webbplats.

Läs mer om projektet Precisionsodling ökar konkurrenskraften i svensk frukt- och vinproduktion Länk till annan webbplats.

 

 

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.