Andra EU-fonder och program
På eufonder.se presenterar vi de EU-program som är kopplade till Europeiska struktur och investeringsfonderna. Dessa program utgår från ett visst geografiskt område.
Det finns även andra EU-program som istället är avgränsade utifrån tema. Dessa program handläggs av EU-kommissionen och kallas sektorsprogram.
Här presenterar vi de sektorsprogram som har fokus på lokal och regional utveckling.
Horisont 2020
Horisont 2020 är EU:s ramprogram för forskning och innovation. Programmet är världens största satsning på forskning och innovation. Horisont 2020 har tre övergripande prioriteringar: spetskompetens, industriellt ledarskap och samhälleliga utmaningar (ex hälsa, demografi, energi, transport, miljö och klimat).
- Budget: 80 miljarder euro
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats.
- Nationell kontaktpunkt: Vinnova.
COSME
Programmet ska stärka konkurrenskraften hos små och medelstora företag i EU genom ökad tillgång till finansiering, företagsstöd och entreprenörskap.
- Budget: 2,3 miljarder euro.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats.
- Nationell kontaktpunkt: Tillväxtverket.
Erasmus+
Programmet ska främja internationellt samarbete inom utbildning, ungdom och sport. Programmet fokuserar på mobilitet, projektsamarbete och stöd till policyförändring.
- Budget: 14,7 miljarder euro.
- Läs mer om programmet på Universitets- och högskolerådets webbplats.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats.
- Nationella kontaktpunkt för utbildning: Universitets– och högskolerådet.
- Nationell kontaktpunkt för ungdom och sport: Myndigheten för ungdoms– och civilsamhällesfrågor.
Fead – Fonden för dem som har det sämst ställt
Fead står för Fund for European Aid to the Most Deprived. Det är en europeisk fond som har nationella program, som är lite olika utformade beroende på ländernas olika utmaningar.
I Sverige erbjuder programmet insatser för personer som inte har möjlighet eller rättighet att få stöd från kommuner eller Migrationsverket. Det är personer som inte täcks av socialtjänstlagen och oftast handlar det om EU- eller EES-medborgare som kommer till Sverige och stannar en kortare tid för att sedan återvända till sina hemländer. Syftet är att förstärka dessa individers sociala delaktighet och att minska fattigdom och social utslagning.
EU-budgeten: 3,8 miljarder euro. Sveriges tilldelning från EU är cirka 7,9 miljoner euro, med svensk medfinansiering hamnar fonden på cirka 10 miljoner kronor per år 2014-2020.
- Förvaltande myndighet: Svenska ESF-rådet.
- Läs mer om fonden på Svenska ESF-rådets webbplats.
- Läs mer om fonden på EU-kommissionens webbplats.
Fonden för ett sammanlänkat Europa
Programmet ska koppla samman Europas infrastruktur genom att bidra till infrastrukturinvesteringar för att åtgärda felande länkar. Programmet är indelat i tre delprogram: transport, energi och telekom.
- Budget: 33,2 miljarder euro.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats.
- Nationell kontaktpunkt för delprogram transport: Trafikverket.
Hälsa för tillväxt
Programmet ska bidra till utveckling av hälso- och sjukvård inom EU. Åtgärder ska främja hälsa, skydda medborgarna från allvarliga hälsohot och bidra till innovativa, effektiva och hållbara hälsosystem.
- Budget: 449,4 miljoner euro.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats.
- Nationell kontaktpunkt: Folkhälsomyndigheten.
Kreativa Europa
Programmet stöder projekt som ger aktörer inom konst och kultur, tv, film och dataspel möjligheter att samarbeta internationellt och att nå ut till en europeisk publik.
- Budget: 1,4 miljarder euro.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats.
- Nationell kontaktpunkt: Kulturrådet
och Svenska filminstitutet.
Life
Programmet är EU:s finansieringsinstrument för miljö- och klimatåtgärder. Programmets övergripande mål är att bidra till genomförandet och utvecklingen av EU:s miljöpolicy. Består av två delprogram, miljö och klimat.
- Budget: 3,4 miljarder euro.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats
.
- Nationell kontaktpunkt: Naturvårdsverket
.
Det går även att söka medel för att utveckla ett Lifeprojekt hos Naturvårdsverket.
Rättigheter, jämlikhet och medborgarskap
Programmet ska bidra till att individers rättigheter främjas och skyddas och fokuserar bl.a. på diskriminering, rasism, homofobi, andra former av intolerans, rättigheter för personer med funktionshinder, jämställdhet och barns rättigheter.
- Budget: 439,4 miljoner euro.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats
.
Sysselsättning & social innovation (Easi)
Programmet ska stödja sysselsättning, socialpolitik och rörlighet på arbetsmarknaden inom EU.
Easi‑medel används för att pröva idéer till reformer i praktiken, utvärdera dem och sedan främja de bästa idéerna i medlemsstaterna. Begreppet social innovation, som har ett särskilt fokus på ungdomar, är grunden till Easi.
- Budget: 919,5 miljoner euro.
- Läs mer om programmet på EU- kommissionens webbplats.
Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF)
Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) ska bidra till att säkerställa en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Denna politik ska värna asylrätten och inom ramen för den reglerade invandringen underlätta rörlighet över gränser, främja behovsstyrd arbetskraftsinvandring och tillvarata migrationens utvecklingseffekter
- Budget: 3,1 miljarder euro.
- Förvaltande myndighet: Migrationsverket.
- Läs mer om fonden på EU- kommissionens webbplats.
Europeiska garantifonden för jordbruk (EGFJ)
Garantifonden ska tillsammans med landsbygdsfonden finansiera olika åtgärder för att EU ska nå målen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Garantifonden finansierar bland annat direktstöd till jordbrukare och marknadsåtgärder som till exempel interventionsstöd och skolmjölksstöd.
- Budget: 277,8 miljoner euro.
- Förvaltande myndighet: Jordbruksverket.
- Läs mer om fonden på EU- kommissionens webbplats.