Skåne

Vad har EU-investeringarna skapat i Skåne? Här finns ett tjugotal aktiviteter, ordnade av EU-projekt, att besöka. Ta chansen!

Öppet hus i Krapperups Vattenmölla

Projektet går ut på att restaurera Krapperups gamla vattenmölla ursprungligen från 1600-talet.

När: 4 maj, klockan 14.00 - 16.00

Var: Vattenmöllan 77, Mölle

Kontaktperson: Hasse Hansson

Öppen visning av ladan med en berättade hampavärd

Den 11 maj vill vi berätta om projektet och visa upp gården och ladan. Det kommer att finnas en värd som berättar om våra satsningar på hampa, både som matprodukt och byggmaterial. Det finns möjlighet att fika och en enklare matservering kommer också att finnas.

Mossagården är en charmig Skånegård som ligger inbäddad bland pampiga ekar, lummiga beteshagar, vackra våtmarker och frodande grönsaksfält och här finns sand- moss och lermark på en och samma gård. Fågellivet är rikt och naturvärdena höga. Det finns många som i framtiden skulle vilja få ta del av odlings- och naturupplevelser på Mossagården under ordnade former. Vi vill skapa denna ordnade plats för att besökare ska få uppleva mat- och naturupplevelser i en unik gårdsmiljö.

När: 11 maj 2019, klockan 11.00 - 16.00

Var: Mossagården 1, Veberöd

Kontaktperson: Ebba-Maria Olson

Berättelser om hampafröets oändliga utvecklingspotential

Projektet avser ombyggnad av en del av en lada till förädlingskök inkl. litet bageri och möjlighet att mala gårdens sädesskörd. Syftet med ombyggnaden är dels att skapa ett mångsidigt workshopkök för att i samband med utbildningar erbjuda förädlingskurser och dels att ta fram nya produkter med gårdens varumärke. Syftet är också laga mat från grunden (med råvaror odlade på där) till matservering och take aways. Grundidén med projektet är att i olika former kunna förädla gårdens olika produkter. Odlingarna på gården fokuserar mycket på gamla kultursorter, både med grönsaker och sädesslag. Mossagården kommer i första hand att sälja produkterna i egen regi, via gårdsbutiken och webbtjänsten mossagarden.se. På gården odlas olika kulturväxter som leder till ett ökat genbanksbevarande. Förädling av dessa kulturväxter tillsammans med hampaprodukter ökar miljönyttan och hampa samlar också mycket koldioxid under tiden som den växer. Som matprodukt är hampafröet unikt hälsosam, med sina nyttiga fetter och utvecklingspotentialen är nästintill oändlig. Mycket spännande är det att få arbeta med detta projekt som bidrar till såväl smakupplevelser för gommen som samhällsnytta.

När: 11 maj 2019, klockan 11.00 - 16.00

Var: Mossagården 1, Veberöd

Kontaktperson: Ebba-Maria Olson

Lokalt initiativ – mot en fossilfri framtid på Mossagården

Klimatutmaningen är global men många av lösningarna finns lokalt. Därför öppnar Mossagården till en dag i omställningens tecken med fokus på ett livskraftigt lokalt initiativ. Gården inbjuder till dialogmöten med utgångspunkt i frågeställningen: ”Vad krävs för att lokala initiativ för fossilfrihet ska bli framgångsrika?” Det kommer att diskuteras om hur människor kan ställa om samhället på en lokal nivå för att minska klimatpåverkan. Mossagården bjuder in Lunds kommuns energi coach att delta denna dag för att presentera sin delaktighet i Mossagårdens satsningar mot fossilfrihet. Det finns möjlighet att köpa fika och lunch i Mossagårdens café.

När: 11 maj 2019, klockan 11.00 - 16.00

Var: Mossagården 1, Veberöd

Kontaktperson: Ebba-Maria Olson

Invigning av Byhamnen

Projektet har skapat en småbåtshamn med en samlingsplats i Österslöv. På plats kan besökare höra om projektets historia, se en presentation av sponsorer, närvara vid bandklippningen och njuta av levande musik samt krovgrillning.

När: 4 maj 2019, klockan 14.00 - 16.00

Var: Vintervägen, Österslöv, Kristianstad

Kontaktperson: Göran Engblom

Öppet hus: Jobbtorget 2.0 i Scala

Jobbtorget 2.0 visar hur de jobbar med invånare, sitt digitaliseringsarbete, sin samverkan och framgångarna med de nya lokalerna mitt i centrum. Meningen med projektet är att rustar och kompetensstärka ungdomar så att de lättare kommer i egen försörjning.

När: 6 maj 2019, klockan 10.00

Var: Gasverksgatan 2, Helsingborg

Kontaktperson: Peter Ekström

Vernissage och ettårsjubileum i Sliperiet Gylsboda

Det är ett år sedan invigningen av Sliperiet Gylsboda ägde rum, det firas med vernissage med Fredrik Lindqvist och Yvonne Omdal. Flera konstnärer finns representerade med ett mindre antal verk. En samling mineraler och fossiler finns att se, samt gamla bilder från historian kring Diabasbrytningen.

När: 12 maj 2019, klockan 11.00 - 16.00

Var: Gylsboda 2423, Lönsboda

Kontaktperson: Pia Lindberg

Reparationskafé - Fixa Till

Projektet FUTURE demonstrerar hur framtidens energi- och resurssystem kan bli smartare och mer cirkulärt, via ett antal fallstudier över hela regionen.

9 maj är personer välkomna till återbruksverkstaden Fixa Till och förläng livslängden på dina saker genom att laga eller reparera det som har gått sönder. Här finns tillgång till träverkstad, symaskiner samt måleriavdelning som är gratis att använda.

När: 9 maj 2019, klockan 10.00 - 18.00

Var: Fäladstorget 10, Lund

Kontaktperson: Matilda Öhgren

Mer om Fixa Tilllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nu öppnar vi dörrarna till Mitt Europa

Projektet Baltic Dreams kommer att designa åtta stycken attraktiva gränsöverskridande turistturer med olika inriktningar så som Fisketurer, Naturupplevelser, Vindsurfing. Turerna kommer innehålla olika sevärdheter, boende, restauranger, tips och länkar. Resultatet av projektet kommer att presenteras genom sociala medier, online och olika event.

Tillsammans med EU skapar vi nya möjligheter i vår region. Välkomna till Folkuniversitetets Europeiska Projekt i Kristianstad. Kom och ta del av våra projekt och få information & utbildningsmaterial.

När: 4 maj 2019, klockan 11.00 - 14.00

Var: Tivolibadsgatan 4, Kristianstad

Kontaktperson: Ingmarie Rohdin

Mitt Europa under Europaforum 2019

Evenemanget Mitt Europa under Europaforum 2019 visar upp EU-finansierade projekt för allmänheten genom tematiska panelsamtal och presentationer.

När: 9 maj 2019, klockan 13.00 - 16.45

Var: Norra Stationsgatan 8B, Hässleholm

Kontaktperson: Ludvig Einarsson

Leaderbussen Sydöstra Skåne

Leader Sydöstra Skåne och Europa Direkt Sydskåne bjuder på en guidad rundtur till leaderprojekt som gör skillnad för vår landsbygd. Missa inte att anmäla dig till årets mest spännande bussresa!

Från 2007 och fram till dagens datum har Leader Sydöstra Skåne beviljat projektstöd åt närmre 100 projekt, stora såväl som små. Med Leaderbussen kommer vi att besöka ett urval av dessa projekt och få höra om ytterligare ett antal. På bussresan kommer även Europa Direkt Sydskåne att informera om annat intressant såsom EU:s fonder, kommande programperiod och det stundande EU-valet.

När: 10 maj 2019, klockan 08.20 - 16.30

Var: Spanienfararegatan 2, Ystad

Kontaktperson: Julia Falkman

Mer information om projektetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Amiralsstadens lärandelunch

Syftet med projektet är stadsutveckling för ett jämlikare Malmö.

Hur kan konst spela en aktiv roll som stadsutvecklare. Vi besöker Graffitihangaren i kv, Kampen för en gemensam diskussion om den urbana konstens roll i en föränderlig stad.

När: 9 maj 2019, klockan 12.00 - 13.00

Var: Ystadsgatan 53 h, Malmö

Kontaktperson: Tomas Wahlstedt

Mitt Europa under Europaforum Hässleholm 2019

Hållbar regional utveckling Hur kan lokala aktörer nyttja EU-fonder i sitt arbete med klimatsmart utveckling? Seminariet inleds med en inramning av klimathotet och hur klimatförändringar påverkar Skåne. Under panelsamtalet får vi lyssna på goda exempel från lokal och regional nivå.

Krinova kommer att delta med olika projekt, framför allt med fokus på miljö.

När: 9 maj 2019, klockan 13.00 - 16.45

Var: Vattugatan 18/Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Kontaktperson: Diana Danilda

Skoltävlingar inom Hotell & turismprogramet

Denna dag arrangeras skoltävling för eleverna på Vipans gymnasium inom Hotell & Turism.

När: 9 maj 2019, klockan 10.00 - 15.00

Var: Vipeholmsvägen, Lund

Kontaktperson: Anja Olin Pape

Bring Your Own Device - Guide

Besökaren har möjlighet att prova på en guide av Malmöhus slott med sin smartfhone. Via applicationen izi travel.

När: 11 maj 2019, klockan 14.00 - 16.00

Var: Malmöhusvägen 6, Malmö

Kontaktperson: Senija Vurzer

Information Bring your own devicelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Framtidens resande

Kom och hör mer om Tomelillas lilla digitala strategi och framtidens kollektivtrafik. På plats finns även Skånetrafiken som ska berätta om det nya biljettsystemet och kombinerade mobilitetstjänster och Movia i Danmark där de testar självkörande bussar. Dagen är en del av ”Tomelilla Innovation Week”.

Förstudie framtidens kollektivtrafik på landsbygden, är ett projekt med syfte är att utreda hur kollektivtrafiken på landsbygden kan bli bättre och mer intressant för medborgarna och hitta nya sätt att arbeta med frågan.

När: 8 maj 2019, klockan 13.00 - 17.00

Var: Stationshuset, Malmövägen 2, Tomelilla

Kontaktperson: Frida Tiberini

Mer om projektet Framtidens resandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Digitaliseringens möjligheter

Kom och hör mer om digitaliseringens möjligheter från internets pionjär i Sverige Joakim Jardenberg och Anders Fridlund på Lantmännen samt om kommunens projekt “Bredband och digitalisering i Tomelilla”. Dagen är en del av ”Tomelilla Innovation Week” och avslutas med ett panelsamtal.

Bredband och digitalisering i Tomelilla, är ett projekt med syfte är påskynda bredbandsutbyggnaden och se till att Tomelilla blir bättre på digitala frågor.

När: 9 maj 2019, klockan 12.00 - 16.00

Var: Rio bio, Norregatan 3B, Tomelilla

Kontaktperson:Monika Jingmong

Man måste man lite tokig – om livet på mindre museer och vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Föreläsning med Torsten Nilsson, chef för samlingsenheten, Flygplansmuseet, Linköping samt information om projektet.

Meningen med projektet är att med Lekoseum som nav förprojekterar vi för ett besökscentrum som ska samla kultur, konstnärskap, hantverk och fritidsliv i Osbys anrika Brio-hus.

När: 6 maj 2019, klockan 18.30

Var: Briogatan 2, Osby

Kontaktperon: Cecilia Billing

Lär dig mer på projektets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mamba i Trelleborg

Sofytet med projektet är innovativ mobilitetlösningar och service-utveckling på landsbygden. under dagen bjuds det på fika och intern informations om EU-projektet Mamba.

När: 9 maj 2019, klockan 14.30 - 15.30

Var: Östergatan 2, Trelleborg

Kontaktperson: Christoffer Hernestig

Mer information om Mambalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Möt Jobb på tvärs

Kom och möt oss medarbetare i projektet. Vi bjuder på något gott. Deltag i vår tävling om dansk-svenska myter, och det danska räknesättet. Utlottning av fina priser.

Projektet arbetar för ökad gränspendling och en gemensam arbetsmarknad; jobba och studera på båda sidor sundet.

När: 6 maj 2019, klockan 11.00 - 13.00

Var: Gasverksgatan 2, Helsingborg

Kontaktperson: Pia Zachrison

Mer om Möt jobb på tvärslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Strategisk EVS, ERASMUS+ – Future in Progress

Tar emot och sänder unga i åldern 18 till 30 år på volontäruppdrag till/från program- och partner länder inom EU.

När: 6 maj 2019, klockan 11.00 - 13.00

Var: Gasverksgatan 2, Helsingborg

Kontakperson: Cecilia Nilsson

Mer information om projektetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster