Projekten som deltog i Mitt Europa 2018

Under två veckor i maj öppnade över 100 EU- finansierade projekt dörrarna för allmänheten. Här ser du en del av dem!

Öppet hus i Luleå med nya teknologier i fokus

Vetenskapens hus i Luleå.

Foto: Gabor Sziebig

Två Interreg Nord-projekt höll öppet hus den 7 maj på Vetenskapens Hus i Luleå. Projekten har båda fokus på att stödja små- och medelstora företag att dra fördelar och nytta av nya teknologier. Under dagen fanns det möjlighet att få veta hur nya teknologier, som exempelvis robotar, drönare, 3D-utskrifter och glasögon med virtuell verklighet (VR) fungerar och hur de används i tillverkning av produkter och tjänster. Jan Frostevarg (från projektet C3TS) berättade hur 3D-utskrifter i metall fungerar. Johan Lugnet och Johan Wenngren (från projektet Innovations & Industrial Internet) presenterade hur de har samverkat med företag samt vilka digitala utmaningar företagen står inför. Studenter från Digital tjänsteutveckling, Luleå tekniska universitet avslutade dagen med att visa upp resultaten från ett studentprojekt där de har utvecklat tjänster för kreativitet och innovation i team.

Möjligheternas Region i Västerbottens inland

Projektet Möjligheternas Region, som drivs i åtta inlnadskommuner i Västerbotten, visade upp sin verksamhet i Vilhelmina, Hemavan, Dorotea, Storuman, Malå, Norsjö och Lycksele. I exempelvis Vilhelmina fick stora och små skriva på en karta hur de skulle vilja utveckla kommunen.

Skånes kommuner visade hur EU gör nytta

Bild från skånsk aktivitet i Mitt Europa

Ett femtontal EU-finansierade projekt i skånska kommuner visade sin verksamhet under en Mitt Europa-dag i Lund 3 maj. Dagen innehöll också ett fullmatat föreläsningsprogram och avslutades med en panelsamtal om vikten av EU på lokal nivå.

Läs mer om Mitt Europa 2018 i Skånes kommunerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Många upptäckte hur EU gör nytta i Burlöv

Burlövs kommun bjöd in till en lunch för att uppmärksamma kommunens fyra samhällsutvecklingssatsningar; LIS, PEAK, Steget och Tillväxtresan. Burlöv är en kommun berikad av mångfald och driver flera socialfondsfinansierade projekt med satsning på just mångfald och utveckling. Mångfald för barn och ungdomar, mångfald för individer och mångfald för företag. Genom Europeiska socialfondens projekt skapas fler och bättre jobb i Europa. Foto: Fredrik Bergkvist. 

Europaforum i Alvesta del av Mitt Europa

På Europadagen 9 maj hölls Europaforum Småland Blekinge Halland, som har blivit en tradition. I år var det dessutom en del av Mitt Europa. 135 personer besökte Europaforum i Alvesta, där politiker, näringslivsrepresentanter, forskare och sakkunniga deltog.

På bilderna syns presentationen av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, som är ett ESF- och Horizon 2020-projekt, samt montrar från Interregprogrammen South Baltic och Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Social- och regionalfondsprojekt firade Europadagen i nybyggaranda

Projektet Sverige Bygger Nytt

Med sitt svarletarspel lotsades besökare genom byggbranschens rekryteringsvillkor och bostadsbyggandets hållbarhetsutmaningar. Värd för Europadagens event i Länsstyrelsens lokaler i Stockholm var socialfondsprojektet Sverige Bygger Nyttlänk till annan webbplats och regionala utvecklingsfondsprojektet Grön BoStad Stockholmlänk till annan webbplats.

Läs mer om firandet av Europadagen i nybyggaranda

Landsbygdsintresserade hälsade på Leader sjö skog & fjäll

När Leaderkontoret i Ås, utanför Östersund, höll öppet hus bjöds det på EU-mazariner och inspiration. En av besökarna var pensionerade Lennart Nilsson från Krokom som brinner för landsbygdsutveckling. Han såg dessutom till att hinna med flera projekt i Jämtland under Mitt Europa-dagarna. (Cristine Persson och Sara Swedenmark, båda styrelsen, Julia Pearson, Grönt center i Ås, Catarina Nordén Thorpe, verksamhetsledare och Carina Rönneryd är alla en del av Leader sjö skog fjäll).

Solcellssafari i Örebro län

Projektet Framtidens solel i Östra Mellansverige ordnade Solcellssafari och en inspirationsträff med tema Solel för nybörjare. Aktiviteterna var delar av kampanjen Soldagarna 2018.

Minimässa hos E-resurs

Den 7:e maj bjöd projektet E-resurs in till en minimässa där projektet presenterades men framför allt fick flera av entreprenörerna visa upp sina verksamheter. Projektet arbetar med att informera och stötta kring entreprenörskap främst mot målgruppen nyanlända. En modell testas för att lösa problematiken med att försörjningsstöd går förlorat när en person startar förtag.

På plats för att visa upp sig fanns bland annat en frisör, en konstnär, en uppfinnare och ett städföretag men också en positiv anda och en stolthet över att vara företagare och påbörjat en väg mot egen försörjning.

Öppet hus i Mittuniversitetets unika upplevelselabb

Under dagarna två fick besökare på Mittuniversitetets simuleringslaboratorium i Östersund prova på att använda den gigantiska scenariopaddan och vistas i simuleringsrummet där de bland annat kände golvet vibrera, röken sippra ut och såg elden stå i lågor. Jörgen Sparf från Mittuniversitetet och projektet Risk- och krislaboratorium visade runt.

Gävle kommun firade Europadagen

Gävle kommun arbetar aktivt med EU-samarbeten. I samband med sitt firande av Europadagen bjöd de in Gävles invånare för att lära sig mer om deras olika projekt. Internationella kontoret och representanter från projekten fanns på plats och kunde berätta om projekten. Besökarna fick också möjlighet att titta på en utställning om kommunens internationella arbete.

Jobb på tvärs vill öka pendlingen över Öresund

Projektet Jobb på tvärs

Projektet Jobb på tvärs, inom Interregprogrammet Öresund-Kattegat-Skagerrak, ordnade öppet hus i Helsingborg. Projektet har som mål att fler ska arbetspendla över Öresund i antingen Helsingör eller Helsingborg.

Solen sken och stämningen var på topp när socialfondsprojektet SKAPA 2.0 höll Öppet hus

SKAPA 2.0

Arbetsmarknadsavdelningen i Karlskrona kommun har via EU-projektet SKAPA 2.0 lyckats öka förutsättningarna för att fler personer som står långt från arbetsmarknaden ska komma i arbete, praktik eller studier. Projektet höll öppet hus och presenterade SKAPA-projekten och metodiken SKAPA. Sedan blev det mingel i växthuset med medarbetare som berättade mer om arbetet i de olika teamen och det bjöds samtidigt på tilltugg och förfriskningar såsom bland annat välsmakande ogräspaj och hemlagad rabarbersaft som svalkade lite extra gott denna fina vårdag. Dagen avslutades med rundvandring i verksamheten.

Här hittar du de projekt som deltog i Mitt Europa 2017