Artikeln publicerades 7 oktober 2024

Diplomati och samarbete ska skapa effektivt och humant återvändande

Projektet "Återvändande som internationell migrationspolitik: samordning inom och över nationella gränser" startade i februari 2023 och undersöker hur diplomatiska verktyg och internationellt och nationellt samarbete kan skapa ett mer effektivt och humant återvändande. Målet på längre sikt är att fler som fått avslag på sin asylansökan ska återvända frivilligt.

Två män och två kvinnor i olika åldrar arbetar tillsammans vid ett konferensbord.

Ambassadernas roll i en human återvändandeprocess

Projektet tittar på vilken roll ambassadernas har i återvändandeprocessen och hur de nordiska länderna samarbetar i frågan. Man undersöker även hur Sverige och andra EU-länder kan samverka bättre med myndigheterna i de länder dit personer ska återvända. Projektet vill ta fram och sprida ny kunskap och bidra till ett stärkt samarbete kring återvändande. Projektet arbetar också för att öka kompetensen och utveckla metoder och arbetssätt bland aktörer som möter personer som ska återvända.

En viktig politisk fråga

Återvändande har varit en viktig politisk fråga sedan flera år tillbaka. Varje år mellan 2008–2019 fick snitt en halv miljon personer ett beslut om att återvända till sitt hemland. En tredjedel av dem återvände och för personer från länder utanför Europa återvände en av fem. Att personer återvänder frivilligt är bra på flera sätt, både för att det kräver mindre resurser från samhället och för att det är mindre traumatiskt för den som ska återvända.

Projektet finansieras av Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) som stöder EU:s medlemsstater i arbetet med att genomföra den gemensamma asyl- och migrationspolitiken.

Fakta om projektet

Projektet har finansierats av: Asyl-, migrations- och integrationsfonden
Projekttid: 2023-02-01 – 2025-12-31
Stödmottagare: Regeringskansliet
Beviljat stöd: 11 777 318 svenska kronor

För dig som vill söka finansiering

Våra fonder