Artikeln publicerades 24 februari 2025
Ny metod för brottsbekämpning börjar användas på Öresundsbron
Nu börjar polisen använda ett nytt system för att lokalisera fordon genom ANPR-kameror. Systemet, som med framgång används i det brottsbekämpande arbetet runtom i Europa, tas inledningsvis i bruk på Öresundsbron.

Det nya systemet FIGO hanterar insamlad fordonsinformation. Fordonsinformationen samlas in via så kallade ANPR-kameror. ANPR står för Automatic Number Plate Recognition och istället för att filma så läser dessa kameror automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen.
I FIGO ska polisanställda såväl kunna lägga in en bevakning på ett fordon som är intressant i ett polisiärt ärende, som söka på ett fordon i efterhand. Den här första versionen av systemet kommer endast att ha ett mycket begränsat antal användare. Det beror på att systemet inte är fullt utvecklat och att det därför också har begränsad funktionalitet.
– Det nya systemet hjälper oss bland annat att lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning samt att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats. Det kan också handla om att kunna utesluta att ett intressant fordon har passerat området, säger Håkan Jarborg Eriksson, som är nationell samordnare för gränsnära brottsbekämpning hos Noa och uppdragsledare i ANPR-projektet.
Fler kameror kommer
Den nya lagstiftningen om polisiära befogenheter i gränsnära områden, som började gälla den 1 augusti 2023, ger utökade möjligheter att använda ANPR-kameror i områden som ligger nära Sveriges gränser. Polismyndigheten har sedan 2015 i begränsad omfattning använt ANPR-teknik i polisbilar.
– Systemets funktionalitet kommer att utvecklas och successivt utökas också antalet kameror på olika platser i Sverige för att effektivisera polisens brottsbekämpande arbete, säger Håkan Jarborg Eriksson.
Målbilden är ett heltäckande ANPR-system vid Sveriges gränser och på strategiska plaster runt hela landet. Det inkluderar en vidareutveckling av tekniken i polisbilarna och uppbyggnaden av en nationell ANPR-förmåga för all brottsbekämpande verksamhet inom Polismyndigheten.
– Många länder inom EU har implementerat ANPR-system i sina polisorganisationer och erfarenheter från flera länder visar att det är ett av deras viktigaste verktyg för brottsbekämpning, säger Håkan Jarborg Eriksson.
Finansieras av EU
Implementeringen av förmågan att använda fordonsinformation och fordonsrörelser i brottsbekämpande syfte drivs via ANPR-projektet, som är ett EU-finansierat projekt genom Fonden för inre säkerhet (ISF) som ger ekonomiskt stöd till aktiviteter som ska bidra till en hög säkerhetsnivå inom EU.
Fakta om projektet
Projektet har finansierats av: Fonden för inre säkerhet (ISF) Länk till annan webbplats.
Projektslut: 2026-08-31
Projektägare: Polismyndigheten
Beviljat stöd: 12,9 miljoner kronor