Artikeln publicerades 11 september 2024
Ny projektform löser utmaningar i Östersjöregionen
Tillväxtverket är den svenska kontaktpunkten för Östersjöprogrammet och verkar för initiering och utveckling av projekt. Nu har den nya projektformen Små projekt gett resultat. Med fokus på praktiska lösningar och resultat är den ett svar på oförutsägbara och brådskande utmaningar inom Östersjöregionen.
Små projekt är ny projektform som kommit att spela en viktig roll i Östersjöprogrammet 2021-2027. Ramarna skiljer sig från vanliga projekt på flera sätt.
För det första är genomförandetiden förkortad. De pågår upp till 24 månader istället för 36 månader, som för vanliga projekt. De har också en lägre budget (upp till 500 000 EUR) och en mindre administrativ börda än vanliga projekt. Att underlätta deltagande har gett resultat, då nästan hälften av de deltagande organisationerna deltar i ett Interegprojekt för första gången.
17 avslutade projekt
Ett brett spektrum av ämnen har täckts i programmets första 17 små projekt som nu avslutats. Sammanlagt har 113 projektpartners involverats, från alla länder i programområdet runt Östersjön. De har alla bidragit till programmets övergripande mål om att bygga innovativa samhällen (5 projekt), vattensmarta samhällen (5 projekt) och klimatneutrala samhällen (7 projekt).
Projekt för att hantera avfall från glasfiberindustrin
GlassCirle heter ett av projekten som nu avslutats. Det startade i oktober 2022 och har gått ut på att hantera avfall från produktionen inom glasfiberindustrin. Målet med projektet har varit att hitta ett sätt att återanvända detta material och förhindra avfall.
Svenska glasfiberproducenten Podcamp har varit en av flera partners i GlassCircle-projektet. Och som glasfiberproducent genereras mycket avfall från produktionen, vilket varken är bra ur ett hållbarhetsperspektiv eller ur ett produktionsekonomiskt perspektiv.
Projektet har möjliggjort samarbete mellan universitet och företag i syfte att lösa problemet med produktionsavfall. Idéer har testats kring hur man kan omvandla glasfiberavfall till verkliga produkter. Samtidigt har en databas förberetts, för att företag ska hitta partners som är intresserade av att dela eller förvärva glasfiberrester.
Utifrån GlassCircle-projektet har Podcomp nu utvecklat tre produkter med hjälp av produktionsrester. Projektets lösningar har också förhindrat företaget från ekonomisk förlust. Dessutom utforskar de nu vidare andra innovativa idéer som härstammar från projektet, med fokus på att förbättra kostnadseffektiviteten vid tillverkning.
– Även om projektet har kallats för ett “litet projekt” så är de ämnen och utmaningar det tar itu med definitivt stora. Projektets transnationella aspekt har haft två stora fördelar. Dels att industrier och universitet från olika länder kunnat samarbeta för att hitta gemensamma lösningar. Och sen att nya lösningar lättare kan spridas till människor och industrier på en transnationell nivå, säger Birgitha Nyström som är hållbarhetskoordinator på Podcomp.
Fakta om Interreg Östersjöprogrammet
Östersjöprogrammet är ett transnationellt samarbetsprogram mellan länderna runt Östersjön. Programmets övergripande mål är att stärka territoriell utveckling och samarbete för att verka för en hållbar och innovativ Östersjöregion. Tillväxtverket har ett uppdrag att fungera som svenska kontaktpunkt för Östersjöprogrammet (Interreg Baltic Sea Region) under programperioden 2021 2027.