Artikeln publicerades 29 augusti 2024

7 nya länder i EU-programmet Interreg Europe

Programmet omfattar nu hela 36 länder och innebär därmed stora möjligheter till samarbeten i Europa.

Tre skolelever med skyddsglasögon arbetar i ett klassrum. En lärare pratar med dem.

Den 23 juli godkände Europeiska kommissionen de sista detaljerna kopplade till utvidgningen av Interreg Europe-programmet för de sju EU-kandidatländerna:

  • Albanien,
  • Bosnien och Hercegovina
  • Moldavien
  • Montenegro
  • Nordmakedonien
  • Serbien och
  • Ukraina

Dessa sju EU-kandidatländer är nu helt integrerade i programmet. Projektpartners från dessa länder har full tillgång till alla samarbetsmöjligheter som programmet erbjuder.

Vad har förändrats?

Det geografiska området som programmet omfattar har blivit större. Samarbetsområdet blev större. Programmet växte från 29 till 36 partnerländer med ännu större möjligheter att dela idéer och god praxis med varandra.

Programmet budget ökade från 379 MEUR till 394 MEUR för att stödja utbyte av erfarenheter och policyinlärning mellan alla regioner i de 36 länderna.

Organisationer från de sju EU-kandidatländerna kan delta i Interreg Europe-projekten som ”discovery partners”, vilket innebär vissa förenklingar för partners som är helt nya i denna typ av projekt.

Delta i projekt

Under våren hade partners från de nya länderna möjlighet att ansöka om att ingå i redan beslutade projekt i en särskild utlysning. Över 50 projekt som godkändes i den första och andra ansökningsomgången utökade sina partnerskap med upp till två institutioner från våra sju nya partnerstater.

Under våren var även programmets tredje ansökningsomgång öppen. 260 institutioner från de sju EU-kandidatländerna anslöt sig som sökande i de 206 projektförslag som lämnades in. Beslut om dessa projektansökningar planeras att fattas före slutet av 2024.

Vill du veta mer om Interreg Europe?

Interreg Europe är ett samarbetsprogram som omfattar hela EU. Målet är att göra det möjligt för offentliga aktörer, och andra relevanta organisationer, att aktivt lära sig av erfarenheter i andra regioner. Det handlar om att identifiera, analysera och överföra best practise för att förbättra policys inom regional utveckling.

Mer information

Interreg Europe på eufonder.se

Interreg Europe webbplats ( på engelska) Länk till annan webbplats.

Kontaktuppgifter till svenska nationell kontaktpunkt på Tillväxtverkets webbplats