Artikeln publicerades 19 augusti 2024
Förädlingsstödet har ökat företagens upplevda konkurrenskraft
I en ny rapport har Sweco utvärderat förädlingsstödet i landsbygdsprogrammet 2014–2022. Rapporten visar att en betydande del av stödet gick till investeringar i nya förädlingsanläggningar, vilket resulterade i ökad produktion och försäljning, särskilt till lokala kunder. En majoritet av företagen upplever också att stödet bidrog till ökad konkurrenskraft.
Kontroll och kreativitet motiverade till förädling
Vi har bland annat undersökt vad som motiverar företagare till att förädla jordbruks-, trädgårds- och rennäringsprodukter. Resultatet visar att företag inom jordbruk, trädgård och rennäring finner stor motivation i den ökade kontrollen över sin produktion. Ekonomiska vinster och kreativ frihet är ytterligare anledningar till att företagen valt att förädla sina produkter. Däremot är motiv så som intresse för kommersialisering eller att föra lokala traditioner vidare inte lika starka bland företagen.
Förädlingsstödet mötte många behov men ansökningsprocessen var lång och svår
Trots att förädlingsstödet i hög grad uppfyllde finansieringsbehoven, visar rapporten tydligt att ansökningsprocessen upplevdes som komplicerad och tidskrävande av många företagare. Därför framstår en förenkling av ansökningsprocessen ur ett användarperspektiv som en viktig åtgärd. Vi uppmanar Jordbruksverket att i dialog med branschen undersöka hur ansökningsprocessen kan göras mer användarvänlig. Dessutom föreslår vi fler insatser för att marknadsföra stödet mot målgruppen, vilket kan bidra till att fler företag får kännedom om och möjlighet att dra nytta av stödet.
Förädlingsstödet har potential att bidra till resilienta livsmedelskedjor
Givet det mer oroliga världsläget och samhällets ökade fokus på självförsörjande och resiliens rekommenderar vi också att överväga hur stödet kan bidra till mer resilienta livsmedelskedjor. Genom att stödja lokala producenters förädling av råvaror kan vi skapa många och korta livsmedelskedjor som ett mer betydande komplement till de centraliserade och långa livsmedelskedjorna.
Sammanfattningsvis ger utvärderingen viktiga insikter som kan bidra till att förädlingsstödet utvecklas och förbättras ytterligare. Genom att stärka samarbetet och kommunikationen med målgruppen och förenkla administrativa processer kan förädlingsstödet bli ännu mer ändamålsenligt och bidra till en hållbar utveckling av Sveriges jordbrukssektor.
Läs hela rapporten Små företag med lokala visioner Länk till annan webbplats.
Text: Fredrik Svensson, Sweco