Artikeln publicerades 13 maj 2024

Vinnaren i Eurovision project contest är korad

Texten Eurovision project contest i gult mot en blå bakgrund. Gul ram runtom

Vinnaren blev projektet Helhetslyftet, som finansieras av Asyl migrations och integrationsfonden. Det är ett av Migrationsverkets större projekt med ett stort antal samarbetspartners i hela Sverige

Tisdagen den 7 maj deltog Fondsamordningen i Europadags-firandet i Kulturhuset i Stockholm. Under rubriken ”Eurovision Project Contest” ”pitchade” åtta EU-finansierade projekt från hela landet via länk, och publiken fick rösta fram sin vinnare via Menti. Röstningen fortsatte sedan på facebooksidan Europa i min region fram till måndagen den 13 maj. Folkets röster utgjorde underlaget för juryn som gjorde en sista bedömning och röstning innan den slutliga vinnaren korades.

— Vi vill gratulera "Helhetslyftet" till vinsten och samtidigt rikta ett stort och varmt tack till alla projekt som deltagit och tagit fram fina och engagerande filmer om sina viktiga projekt. Vi är stolta över att få tillfälle att förmedla dem i våra kanaler, säger Malin Osterman Hallare nationell kommunikationssamordnare.

Så lyder juryns motivering

Projektet Helhetslyftet arbetar med en av vår tids svåraste och mest angelägna frågor; migration och integration. I sin film presenterar de sin idé och sin verksamhet på ett engagerande och pedagogiskt sätt som är enkelt för vem som helst att förstå. Presentatören övertygar med ett varmt tilltal direkt till tittaren.

Vinnaren tävlar vidare i final i Tyskland

Helhetslyftet är nu inbjuden att tävla vidare under konferensen INFORM EU i Hannover 27-29 maj. De tävlar då mot sju andra projektpresentationer från 6 EU-länder plus ett Interregprojekt, det vill säga ett samarbete mellan flera länder.

Här är projekten som deltog

  • Helhetslyftet – Västra götalandsregionen, Asyl-Migrations- och Integrationsfonden
  • Mighty – Europisk digital innovationshubb, EDIH, Gävleborgs län – Regionalfonden
  • T-rex - Propell – Digital innovationshubb – Gävleborgs län, Regionalfonden
  • Sustainable plejs - Gotlands besöksnäring, Regionalfonden
  • Hållbar mobilitet och tillgänglighet till Bodens nya industriområde, Norrbotten – Regionalfonden
  • Cross innovation – Uvecklar innovationslösningar, Skåne, Blekinge – Regionalfonden
  • Aero – Europeisk digital innovationshubb, EDIH – Östergötland, Regionalfonden