Nyheter

Nyheter från EU-fonderna och deras program

 • Bor du i en smart by, eller i en bygd som vill ta fram en strategi för att bli en smart landsbygd?

  Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Regionala utvecklingsfonden, Fondgemensamt

  Smarta landsbygder är kort sagt bygder som bygger vidare på sina styrkor. Det finns många sätt att arbeta smart, men framförallt eftersöks bygder som arbetar systematiskt och strategiskt med sin utveckling och använder utvecklingsprojekt som ett verktyg att nå resultat. Innovativa arbetssätt och organisering kan därför vara kännetecken för smarta landsbygder, men det finns många sätt att arbeta smart.

 • Webbinarium om kommande CAP och fiskeriprogram

  Havs- och fiskerifonden, Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

  Arbetet inför nästa programperiod pågår för fullt. Men vilka frågor är det egentligen som det förhandlas om? Och vilka frågor är viktigast för Sverige? I ett webbinarium som hölls av Landsbygdsnätverket presenterade Andreas Mattisson hur Jordbruksverket jobbar med den nya reformen.

 • This is Europe- Podcast om Interreg

  Interreg

  I samband med att Interreg i år fyller 30 år så kommer podcasten "This is Europe" att berätta personliga historier om hur samarbete över gränser har förändrat livet för vanliga européer.

 • RegioStars 2020- dags att nominera ditt projekt

  Regionala utvecklingsfonden, Socialfonden, Interreg

  RegioStars Award är en årlig tävling som organiseras av Europeiska kommissionen. Syftet är att identifiera goda exempel inom regional utveckling och framhäva innovativa EU-finansierade projekt. Målet är att inspirera andra regioner och projekt runtom i Europa.

 • Vad får vi för pengarna? Ett poddavsnitt om havs- och fiskeriprogrammet

  Havs- och fiskerifonden

  Visste du att vi i Sverige har nästan 1,5 miljarder kronor för att genomföra havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020? Den största delen kommer från medlemsländernas gemensamma EU-kassa. Nu är det knappt ett år kvar av programperioden. Gör pengarna nytta och vilken nytta ska de göra?

 • Var med och påverkadet nya URBACT- programmet

  Interreg

  Arbetet med att ta fram det nya URBACT- programmet inför 2021 - 2027 har påbörjats. Ta chansen att påverka programmets innehåll genom att svara på en enkät.

 • Gränsöverskridande samarbete: EU:s Interregprogram har i 30 år fört människor i EU närmare varandra

  Interreg

  Det europeiska territoriella samarbetet, mer känt som Interreg, lanserades 1990 och är ett program med högt symbolvärde inom sammanhållningspolitiken. Det bildar en ram för gemensamma åtgärder och politiskt utbyte mellan nationella, regionala och lokala aktörer från olika medlemsstater.

 • European Week of Regions and cities 2020 - ansök om att anordna en session

  Fondgemensamt

  Årets European Week genomförs 15 – 18 oktober i Bryssel, Belgien, på temat ”Be green and ready to communicate”. Nu är det dags att ansöka om att anordna en session under veckan.

 • Ny ansökningsomgång inom Kolarctic

  Interreg

  Kolarctic har öppnat en ny ansökningsomgång för mikroprojekt . Programmet stödjer gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan länderna på Nordkalotten: EU-medlemsstaterna Sverige och Finland samt Norge och nordvästra Ryssland.

 • Ryskt deltagande i Interreg- projekt i Östersjöregionen 

  Interreg

  Hela 43 projekt i Östersjöprogrammet arbetar tillsammans med ryska partners vilket visar att gemensamma utmaningar förenar människor över gränser. Från innovationer till energieffektivisering och förbättrad rörlighet - ryska partner är aktiva inom alla tematiska områden i Östersjöprogrammet. Men vad gör de egentligen?

 • Ansök till en kurs om Transnationell offentlig förvaltning

  Fondgemensamt

  Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola i Stockholm erbjuder tillsammans med Svenska institutet en uppdragsutbildning ”Transnationell offentlig förvaltning” (7,5 poäng) som börjar i februari 2020.

 • Interregprojektet HealthTech Nordic vann EU-kommissionens tävling för företagsfrämjande

  Interreg

  EU-kommissionens  European Enterprise Promotion Award har tilldelats det Innovation Skåne-ledda projektet HealthTech Nordic. Projektet stödjer framväxten av e-hälsobranschen i Norden med målet att skapa bättre hälsa globalt. Projektet finansieras av EU programmet Interreg Öresund- Kategatt- Skagerrak.

 • Sök finansiering för att starta och utvidga samarbeten i Östersjöregionen

  Regionala utvecklingsfonden, Interreg, Fondgemensamt

  Vill din organisation starta eller utvidga samarbeten som bidrar till en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar utveckling i Östersjöregionen? Svenska institutet ger nu finansiering till samarbetsprojekt där svenska organisationer möter gränsöverskridande utmaningar tillsammans med organisationer från länderna runt Östersjön och länderna i EU:s Östliga partnerskap.

 • Vad har EU:s Östersjöstrategi inneburit för Sverige?

  Fondgemensamt

  Under 2019 fyller EU:s strategi för Östersjöregionen tio år. Vad har strategin inneburit för Sverige och hur ser utmaningarna ut inom Östersjöregionen idag? Det är två av frågorna som EU-minister Hans Dahlgren här ger svar på.

 • Två nya utlysningar öppnar under hösten i Östersjöprogrammet

  Interreg

  Du kan ansöka om Seed money eller ansöka om förlängning av redan pågående projekt.

 • Var med och utveckla arbetet med regionalfonden

  Regionala utvecklingsfonden

  Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, betyder mycket för att våra svenska regioner. Mer än 8 miljarder investeras i regional tillväxt och utveckling mellan 2014 och 2020. Men hur vet vi att pengarna används på bästa sätt? Och hur bör vi jobba?

 • RegioStars - Rösta på dina favorit Interreg- projekt!

  Interreg

  Fram till den 9 september kan du rösta på de Interreg- projekt du tycker är de bästa och mest innovativa bland de 24 finalisterna.

 • Växjö ska utveckla smarta och konkreta lösningar

  Fondgemensamt

  Det europeiska programmet för innovative åtgärder i städerna (Urban Innovative Actions) har beslutat att ge medel till Växjö kommun för att utveckla smarta, hållbara och konkreta digitala lösningar.

 • 3 svenska kommuner i nya EU- nätverk för att stärka jämställdhet, bekämpa hemlöshet och skapa bättre livskvalité.

  Interreg

  Totalt 23 nya Action Planning Networks godkändes inom URBACT. Dessa får ekonomiskt och administrativt stöd till att utveckla en integrerad handlingsplan under de kommande åren tillsammans med andra kommuner runt om i Europa. De får även chans att testa nya hållbara lösningar inom kommunen.

 • Dags att boka in årets nätverksträff och Ullbaggegala

  Lokalt ledd utveckling, Fondgemensamt

  Den 12-14 november bjuder Landsbygdsnätverket in till nationell närverksträff med Ullbaggegala i Åre. Nu presenteras mer detaljer om programmet.