Nyheter

Nyheter från EU-fonderna och deras program

 • Baalka - ny sajt för upplevelser och historia i sydsamiskt område

  Interreg

  Baalka betyder stig på sydsamiska. Det är också namnet på den sajt som berättar om samiskt liv, kultur och historia i södra Saepmie. Bakom sajten står Saemien Sijte - sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa och Gaaltije - sydsamiskt kulturcentrum i Östersund.

 • Sök finansiering för att starta och utvidga samarbeten i Östersjöregionen

  Regionala utvecklingsfonden, Interreg, Fondgemensamt

  Vill din organisation starta eller utvidga samarbeten som bidrar till en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar utveckling i Östersjöregionen? Svenska institutet ger nu finansiering till samarbetsprojekt där svenska organisationer möter gränsöverskridande utmaningar tillsammans med organisationer från länderna runt Östersjön och länderna i EU:s Östliga partnerskap.

 • Påverka framtidens Interreg- program

  Interreg

  Arbetet med att ta fram nya Interreg- program för perioden 2021 - 2027 pågår för fullt. Efterhand som arbetet går framåt kommer det finnas möjlighet att tycka till om inriktningen av programmen.

 • Hallå där Madelen Nilsson

  Fondgemensamt

  Madelen Nilsson är ämnesansvarig för arbetet med innovation och smart specialisering på Tillväxtverket. Redaktionen på Landsbygsnätverkets nyhetsbrev ställde några frågor till henne om hennes arbete och om möjligheterna för regionala projekt att få stöd i nästa fondperiod.

 • När Europa samarbetar gynnas regionerna

  Interreg

  30 berättelser om förändring i 30 länder som blivit till tack vare 30 projekt.

 • Förnybar energi på arktiska platser

  Regionala utvecklingsfonden

  Vid ett webbinarium den 20 oktober presenterade Klimatsynks projekt Arctic Solar sina erfarenheter och resultat. Projektet handlar om solenergi i arktiska förhållanden.

 • Annual Forum EU:s strategi för Östersjöregionen- anmälan är öppen

  Fondgemensamt

  Nu kan du anmäla dig till strategiforum som i år arrangeras digitalt den 20 oktober. Årets tema är "Our Region, Our Future – Towards a Decade of Innovation and Sustainability".

 • Läs om aktuella frågor inom Interreg

  Interreg

  Interreg B Journal informerar om aktuell utveckling och intressanta projekt inom transnationellt samarbete.

 • Kommer rättstatsprincipen påverka utbetalningen av EU-medel?

  Fondgemensamt

  Idag den 10 september kl 12.00 hålls ett digitalt panelsamtal inför att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller sitt årliga tal om ”tillståndet i unionen”.

 • EU- kommissionen lanserar ett offentligt samråd om att övervinna hinder i gränsregioner

  Regionala utvecklingsfonden, Interreg

  Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter om gränshinder inom EU. Det offentliga samrådet är öppet till 20 september 2020.

 • Tyck till om hur nästa Interreg North Sea Region- program ska utformas

  Interreg

  Nu har du möjlighet att hjälpa till att forma hur nästa Nordsjöprogram ska se ut. Svara på en enkät och dela med dig av dina tankar, kunskap och erfarenheter. Enkäten är öppen till den 30:e september.

 • Samarbete över gränserna- varför behövs det?

  Interreg

  Frågan diskuteras med utgångspunkt i EU- programmet Interreg ÖKS som samlar 11 regioner i Sverige, Danmark och Norge och stöttar projekt som försöker lösa samhällsutmaningar.

 • Besök den virtuella utställningen över Interreg 30 år

  Interreg

  Under hela 2020 firas 30 år av Interreg och samarbete i alla dess former. Interreg är kärnan i den europaiska andan eftersom regioner och länder uppmuntras att hantera utmaningar som endast kan lösas gemensamt.

 • Offentligt samråd för det nya Östersjöprogrammet

  Interreg

  Arbetet med att ta fram ett nytt program för 2021 - 2027 pågår för fullt. Den 13 juli öppnar ett offentligt samråd där du har möjlighet att tycka till om Östersjöprogrammet framtida fokus och inriktning.

 • Anmäl ditt projekt till Mitt Europa 2020

  Fondgemensamt

  Driver ni ett EU-projekt? Vill ni vara med och visa upp er verksamhet och samtidigt synas i ett sammanhang som lyfter EU:s och svenska regioners satsningar för samhällsutveckling? Nu är det dags att anmäla ditt projekt till kampanjen Mitt Europa som i år blir helt digital.

 • Offentlig samråd om den strategiska inriktningen för nästa ESPON-program 2021-2027

  Interreg

  Arbetet pågår med att ta fram nya EU-program. Nu finns det möjlighet att vara med och tycka till kring vad ESPON- programmet bör fokusera på. Det offentliga samrådet är öppet till 19 augusti 2020.

 • Nytt avsnitt av podcast "This is Europe": All about neighbours

  Interreg

  I samband med att Interreg i år fyller 30 år så kommer podcasten "This is Europe" att berätta personliga historier om hur samarbete över gränser har förändrat livet för vanliga européer.

 • Interreg-projekt som hanterar covid-19

  Interreg

  Interact har, i samarbete med flera Interreg-program, identifierat ett antal projekt som hjälper till att hantera de olika effekterna av pandemin på olika samhällssektorer. Dessa projekt kan nu enkelt hittas på keep.eu med hjälp av nyckelordet 'covid'

 • Nationell Leaderträff 2020 - Välkommen till Leader Gästrikebygden och Högbo bruk!

  Lokalt ledd utveckling, Fondgemensamt

  I år genomförs den nationella Leaderträffen tillsammans med Leader Gästrikebygden. Den 7-8 oktober samlas vi på Högbo bruk för att utbyta kunskap, inspiration, och erfarenheter men även goda samtal.

 • Visa hur ditt projekt gör nytta i samhället!

  Fondgemensamt

  Berätta om ditt projekt, ta en bild eller delta i en frågesport. I väntan på kampanjen Mitt Europa kan du synliggöra ditt projekt genom att delta i kommissionens tävlingar och vinna en utbildning eller en korg med delikatesser.