Nyheter

Nyheter från EU-fonderna och deras program

 • Interreg Sverige-Norge godkände 7 nya projekt

  Interreg

  Sammanlagt får sju projekt i delområdena Nordens Gröna Bälte och Centrala Skandinavien drygt 5,4 miljoner euro i stöd från Interreg Sverige-Norge-programmet.

 • Höstens ansökningsdatum för EIP-Agris innovationsprojekt

  Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

  Nu släpps de datum som gäller för höstens ansökningar till själva innovationsstödet. För dig som vill söka stöd för EIP-Agri och genomföra innovationsprojekt kommer ansökningarna att bedömas vid två tillfällen, den 22 september och 30 november.

 • Innovationsprojekt för minskade utsläpp och kolinlagring

  Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

  Projektet "Svensk klimatkompensation - jordbruket som kolsänka“ har fått stöd för att göra det möjligt att klimatkompensera genom ökad kolinlagring i svensk jordbruksmark. – Det är inte själva metoden som är ny, utan att vi satt ihop det i ett program och gjort olika paket där jordbrukare kan få ersättning för kolinlagrande jordbruksmetoder. Och, att vi har en teknisk plattform där vi kan hantera detta, säger projektledaren Lova Brodin.

 • Succé för Landsbygdsveckan - ta del av inspelningar i efterhand!

  Fondgemensamt

  Förra veckan genomfördes Landsbygdsveckan för första gången med massor av roliga, inspirerande och lärorika aktiviteter runt om i landet.

 • Dags att anmäla dig till årets nationella Leaderträff!

  Lokalt ledd utveckling, Fondgemensamt

  Nu är anmälan öppen till den nationella Leaderträffen i Lycksele. På träffen den 3-4 oktober medverkar bland andra forskaren och författaren Alexander Löfgren och Dan Ericsson, som är statssekreterare hos landsbygdsministern.

 • Europa i min region 2-12 maj 2023

  Fondgemensamt

  Under två veckor öppnar EU finansierade projekt portarna för alla intresserade. Du kan besöka seminarier, utställningar, utbildningar eller andra verksamheter som finns tack vare EU-pengar. Du kan också ta del av filmer eller artiklar som projekten har tagit fram.

 • Vad går EU-fondernas pengar till?

  Fondgemensamt

  Kampanjen Europa i min region, som pågår 2-12 maj handlar om just det. Under två veckor kan alla som vill besöka seminarier, utställningar, utbildningar eller andra verksamheter som finns, delvis tack vare EU-pengar.

 • ESPON-seminarium om grön industralisering

  Regionala utvecklingsfonden, Interreg

  ESPON-seminariet i Luleå den 14–15 juni 2023 handlar om grön industrialisering. Investeringar i norra Sverige är en nödvändighet för att uppnå klimatmålet men bör också ses som en möjlighet för hållbar omställning regionalt och lokalt.

 • Nya projekt inom Norra Periferin och Arktis

  Interreg

  Programmets övervakningskommitté har godkänt 6 nya projekt i den andra ansökningsomgången för Interreg Norra Periferi och Arktisprogrammet 2021-2027-programmet.

 • 13 nya små projekt inom Östersjöprogrammet

  Interreg

  Under övervakningskommittémöte den 19-20 april i Malmö beslutades att finansierar 13 stycken nya små projekt. Projekten finns inom alla programmets prioriteringar.

 • Sverige är fullt av goda nyheter!

  Fondgemensamt

  Sverige är fullt av goda nyheter. Idéer, projekt och verktyg spirar överallt. Visste du att det finns en app som håller koll på hur bina mår? Eller att växthus värms upp med restvärme från närliggande industrier?

 • Närmare 90 aktiviteter anmälda till Landsbygdsveckan!

  Fondgemensamt

  Nu kan du botanisera i programmet för Landsbygdsveckan och hitta dina favoriter. Programmet rymmer närmare 90 arrangemang från Pitebygden i Norrbotten till Klågerup i Skåne. Många av aktiviteterna är digitala så du kan ta del av dem var du än är.

 • Utvärderare mot Kolarctic CBC 2014 - 2020 programmet

  Interreg

  Förvaltande myndighet för Kolartic programmet har påbörjat processen att utse utvärderar av programmet 2014 - 2020.

 • Nya projekt inom Interreg Nordsjöprogrammet

  Interreg

  Vid övervakningskommittémötet den 12 - 13 april godkändes totalt 21 nya projekt.

 • Kartlägg svensk sjömat

  Havs- fiskeri- och vattenbruksfonden

  Jordbruksverket utlyser nu 5 miljoner kronor till projekt för att kartlägga blå värdekedjor inom svenskt yrkesfiske. Kartläggningar är ett steg för att stärka konkurrenskraften inom fiskenäringen. Utlysningen är öppen från den 15 mars till den 15 maj 2023.

 • Innovativ robot möjliggör svensk saffransproduktion i större skala

  Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

  Det går bra att producera saffran i Sverige, men arbetet med att skörda krokusblommorna för hand har inte varit kostnadseffektivt. Genom ett EIP-projekt har en robot tagits fram som kommer att möjliggöra automatisk skörd.

 • Fyrpartssamverkan löste servicen i Godegård

  Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

  En innovativ handlare, ett engagerat bygderåd, en lösningsorienterad tjänsteman och en välvillig bostadsstiftelse. Det var den fyrklöver som behövdes för att invånarna i östgötska Godegård skulle få sin service åter. Nu kan de handla online och hämta sin matvaror i en utlämningslokal i byn.

 • Premiär för ny Leaderwebb

  Lokalt ledd utveckling

  Nu finns en ny webbsida som samlar hela Leadersverige. På Leadersverige.se kan den nyfikne lära sig mer om Leadermetoden, hitta sitt lokala Leaderområde och inspireras av spännande leaderprojekt.

 • På jakt efter sätt att utvärdera Leader

  Lokalt ledd utveckling

  Leader ska bidra till lokal förändring på ett hållbart, långsiktigt sätt. Men hur kan man utvärdera projektens effekter? Det har två forskare från Högskolan i Halmstad och Göteborgs universitet undersökt i ett flerårigt projekt på uppdrag av Jordbruksverket.

 • Stöd till lantrasföreningar som bevarar hotade fjäderfäraser

  Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

  Du som har en lantrasförening kan få projektstöd för att bevara hotade raser av fjäderfä. Du kan söka stödet mellan den 6 mars 2023 och den 15 mars 2023.